La DO Terra Alta dona la benvinguda a l’estiu amb la festa de l’Eclipsi
La Denominació d’Origen Terra Alta va celebrar els 11 i 12 de juny la seva tradicional festa de l’Eclipsi, per donar la benvinguda a l’estiu.
La festa va tornar a la comarca amb una imatge renovada i una ambiciosa programació d’actes que va omplir de vi, gastronomia i cultura els carrers del nucli antic d’Horta de Sant Joan durant tot el cap de setmana.
Essent els vins de la DO Terra Alta els protagonistes de la festa, una mostra de vins amb 24 cellers de la DO Terra Alta hi van estar presents: Altavins Viticultors, Bielsa Ruano, Caterra, Celler Alimara, Celler Arrelats, Celler Arrufí, Celler Balart, Celler Coma d’en Bonet, Celler Josep Vicens, Celler La Botera, Celler Rialla, Celler Serra de Cavalls, Celler Xavier Clua, Cellers Tarroné, Cooperativa de Gandesa, Estones Vins, Herència Altés, LaFou Celler, Les Vinyes del Convent, Rosendo Esteve Vins i Olis, Sant Josep Vins, Vins del Tros, Viticultors Bateans i Celler Batea.
Els assistents van poder gaudir de la mostra de vins tant al matí com a la tarda el dissabte, i el diumenge fins el migdia. A més, enguany, una de les novetats era l’àmplia gamma de vins que es podien tastar, i és que l’oferta es va ampliar més enllà de les tradicionals garnatxes blanques, que havien estat les úniques protagonistes en edicions anteriors. D’aquesta manera, la festa es va obrir a tots els vins de la DO Terra Alta amb l’objectiu de convertir-se en una trobada més plural i integradora.
A més de la mostra de vins, hi va haver diversos tastos guiats al llarg de tot el cap de setmana. Tastos especials, en emplaçaments idíl·lics i amb un aforament molt reduït. També la gastronomia va tenir el seu espai en aquesta festa, gràcies a la col·laboració amb l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de la Terra Alta, que van oferir una sèrie de tapes per acompanyar els vins de la DO Terra Alta al llarg de tot el dia. Les activitats culturals, tant per grans com per petits, també van acompanyar la festa durant tot el cap de setmana. I tot maridat amb propostes musicals que van amenitzar les dues jornades.
Concurs de Vins amb DO Terra Alta
La nit de dissabte va tenir lloc la celebració del Concurs de Vins amb DO Terra Alta, i es fa fer l’entrega dels guardons a tots els premiats.
Els guanyadors en les 12 categories del concurs van ser:
- Millor Vi Blanc: Manyol 2021, de Viticultors Bateans
-
- Menció Especial Vi Blanc: Prohom Viognier 2021, de Celler Coma d’En Bonet
- Millor Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca” de Collita: Ilercavònia 2021, d’Altavins Viticultors
- Millor Vi Blanc Brisat: Vinereles 2019, d’Altavins Viticultors
- Millor Vi Rosat: Vins Algars 2021, de Vins Algars
- Millor Vi Negre: Dardell 2021, de Celler Coma d’En Bonet
- Millor Vi Negre amb Pas per Fusta: Els Costums 2019, de Les Vinyes del Convent
- Millor Vi Negre Bota/Roure/Criança: ex aequo Puresa Morenillo 2016, de Celler Cooperatiu de Gandesa; i LaFou El Sender 2019, de LaFou Celler
- Millor Vi de Licor: Josefina Piñol Garnatxa Blanca 2017, de Celler Piñol
- Millor Vi Escumós: La Senyoria del Temple Blanc 2018, de Les Vinyes del Convent
- Gran Vi Blanc “Terra Alta”: Vine 2019, de Vins de Mas Sersal
- Gran Vi Negre “Terra Alta”: ex aequo Lo Syrah del Grau 2018, de Celler Josep Vicens; i Herència Altés Lo Grau de l’Inquisidor 2018, d’Herència Altés
- Gran Vi “Terra Alta Garnatxa Blanca”: Herència Altés La Serra 2019, d’Herència Altés
El Concurs de Vins amb la DO Terra Alta, que fins ara estava lligat a la Festa del Vi, passarà a celebrar-se anualment en el marc de l’Eclipsi amb l’objectiu de donar cabuda també als vins joves i convertir-lo, per tant, en un concurs més plural i inclusiu.