|

Jornada a Olite (Navarra) sobre el paper de les DDOO a les zonas rurals

El passat 25 d’abril es va celebrar a Olite (Navarra) la jornada “El papel socio-económico, cultural y medioambiental de las DDOO en las zonas rurales” organitzada per la Red Rural Nacional, la Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas (CECRV) i Origen España. L’objectiu de la jornada era posar el valor què és una Denominació d’Origen i què aporten a les zones rurals en matèria de sostenibilitat social, econòmica, mediambiental i cultural.

La jornada estava dirigida a tots els públics: institucions, consells reguladors, mitjans de comunicació, associacions de consumidors, usuaris, tècnics i representants de les Administracions. L’acte es va estructurar en tres blocs i experts reconeguts de diferents àmbits van ser els encarregats de compartir els seus coneixements i experiències en cadascuna de les sessions.

PCatS Comunicació va estar present durant la jornada amb la participació de Sole G. Insua, directora, qui va formar part de la Sessió III sobre la creació de valor de les DDOO. Els temes a comentar van ser el valor de les DDOO com a marques, l’atracció de visitants i d’inversions que afecten el turisme i, per últim, el valor cultural de les DDOO: diversitat, arrelament cultural i sinergies amb el patrimoni de territori. Sole G. Insua va compartir taula amb Lourdes Zuriaga, periodista agroalimentària; i José Antonio Pavón, director general de la DOP Jabugo.

Durant la sessió es va valorar la importància de plantejar-se estratègies de comunicació a mitjà i llarg termini, en les quals quedi perfectament definit el concepte de DO i la seva aportació per poder generar sentiments de pertinença entre els seus consumidors, així com compromís amb el territori.

Durant la seva intervenció, Sole G. Insua va afirmar que una DO no ha de descuidar el procés de creació de marca, sent el territori un element totalment diferenciador. Sobre el valor de les DDOO com a marques, afirma també que han de fer front a dues amenaces. “Les seves estratègies de comunicació són no “marquistes” i va alertar d’alguns símptomes “d’un cert desgast” en alguns missatges.

Els altres blocs de la jornada van desgranar la contribució de les DDOO a la vertebració de les zones rurals i a la fixació de població en el territori. Es va deixar en evidència la importància de la gestió del territori i de com les DDOO poden contribuir de manera coordinada amb les administracions, amb conceptes transversals que uneixen al sector primari (producció), secundari (elaboració) i terciari (turisme).

En definitiva, la jornada va servir per deixar constància de què les DDOO són font de sostenibilitat perquè els seus productes es poden produir de manera perdurable sense esgotar els recursos o influir en el medi ambient. A més, contribueixen a oferir a les noves generacions un futur basat en el desenvolupament social i econòmic d’una zona, influint de manera positiva en l’enoturisme i mantenint el patrimoni històric-artístic i gastronòmic.