|

II Baròmetre del Vi Català a Instagram, per Enoturista

El portal de vins i viatges Enoturista, amb el suport de l’INCAVI, ha presentat recentment el II Baròmetre del Vi Català a Instagram. Per segon any consecutiu, es podrà consultar aquest informe de dades i comparatives que queda contrastat amb els testimonis de vuit especialistes. En aquest sentit, Sole G. Insua, directora de PCatS Comunicació, ha estat una de les 8 professionals entrevistades per valorar algunes tendències a la xarxa dins del sector del vi català.

També inclou els punts de vista d’alguns representants de cellers catalans, com Josep Serra, copropietari de La Vinyeta; Toni Ripoll, propietari del celler Pascona; Jonàs Macip, copropietari del celler Giol; periodistes com Meritxell Falgueras, sommelier també al celler de Gelida i prescriptora a les xarxes com a @winesandthecity; Mariona Dinarès, directora del Popap a Catalunya Ràdio; i altres especialistes com Núria Val, Digital Manager de Freixenet; i Glòria Vallés, consultora en màrqueting estratègic i autora del blog Wine Style Travel.

Algunes de les conclusions que s’hi extreuen són que, any rere any, els cellers donen el pas a obrir-se un perfil a Instagram. Actualment, 8 de cada 10 cellers catalans ja compten amb un perfil a Instagram, xifra que s’ha incrementat un 8% en el darrer any. El creixement interanual ha estat de 417.000 seguidors.

Pel que fa a la mitjana d’interaccions, actualment se situa en un 4%. Tot i això, del total de cellers analitzats, hi ha alguns que tenen una taxa d’interacció superior, com pot ser el celler Vall Llach, que arriba al 13%. Com s’extreu del baròmetre elaborat per Enoturista, en general són perfils que, o bé són molt actius a través dels stories i fan molts comentaris als seus seguits/seguidors, o bé fan sortejos que ajuden a impulsar el perfil.

Els cellers no només tenen Instagram, de fet tenen també perfil a altres xarxes socials com Facebook i Twitter. Analitzades les xifres dels cellers a les diferents plataformes, la conclusió principal és que, tot i que la gran majoria de seguidors estan a Facebook (2.700.000 seguidors), els cellers prefereixen Instagram (actualment tenen 1.440.000 seguidors totals) com a nou canal de comunicació.

Això s’entén amb les següents xifres: un 83% dels cellers té Instagram, un 75% té Facebook i un 53% té Twitter. També s’explica amb l’activitat que s’hi du a terme. En el darrer any, pràcticament tots els cellers (un 98%) ha fet com a mínim una publicació a Instagram, xifra que disminueix fins al 73% a Facebook i al 62% a Twitter.

Les xarxes socials no només tenen la funció de mostrar les novetats i actualitat de cada celler, sinó que s’ha convertit en un canal únic per potenciar la reserva d’experiències enoturísitques. Tot i això, encara són pocs els cellers que han vist incrementades les vendes a través d’Instragram o Facebook (recordem que compten amb passarel·les de compra que permet realitzar tot el procés directament des de la plataforma).

Per últim, el II Baròmetre del Vi Català ha volgut analitzar també el paper que els influencers o prescriptors tenen a dia d’avui. Les campanyes en col·laboració amb influencers han crescut exponencialment. Ara bé, l’estudi també posa de manifest la controvèrsia que s’ha anat generant en els darrers anys amb el fet d’identificar un post com a publicitat, ja que resta autenticitat al professional i valor a la marca que ha pagat.