La DO Montsant tanca 2020 amb la satisfacció de la feina ben feta, malgrat les dificultats
La Denominació d’Origen Montsant arriba satisfeta al final d’aquest complicat 2020, un any marcat per la crisi sanitària de la Covid-19 que, al sector del vi, com a tots els altres sectors, també va agafar desprevingut. El tancament del canal Horeca i la baixada de la comercialització van suposar un dur cop per al sector, i en el cas de la DO Montsant, on la gran majoria són petits cellers familiars, la situació ha estat especialment complicada.
I si això no fos suficient, la verema d’aquest any va estar marcada pel míldiu, un fong que fins ara havia tingut una presència testimonial al territori de la DO Montsant, però que enguany ha afectat de ple a moltes vinyes. Si bé es pot dir que la incidència ha estat variant, el míldiu va aparèixer a totes les zones que conformen la DO i va ser el principal causant de la reducció del 15% de la producció d’enguany.
Però malgrat tot, des de la DO Montsant destaquen la capacitat de reinventar-se i l’esforç portat a terme durant aquests mesos per garantir la viabilitat del seu model vitivinícola posant en valor el producte de proximitat. Així, la DO Montsant tanca l’any amb la posada en marxa de la seva pròpia botiga online, un nou canal de venda dels Vins Montsant on el consumidor pot triar entre més de 200 referències, que des de la DO esperen fer créixer al llarg dels pròxims mesos amb l’objectiu que sigui l’aparador amb la millor representació possible dels vins emparats sota la DO.
Qualitat, promoció i coneixement
Aquests han estat, un any més, els tres eixos de treball centrals de l’estratègia del Consell Regulador. Tres àmbits diferents però lligats entre si per defensar un model vitivinícola propi que sigui garantia per al territori i per continuar generant oportunitats per a aquells que trien quedar-s’hi.
La promoció en aquest 2020 s’ha centrat en el món digital, com no podia ser d’una altra manera en un any en què gairebé tots hem passat -i continuem passant- moltes hores tancats a casa. El més gran exemple es va produir al mes d’abril, quan la DO Montsant va participar de la primera edició online de la Fira del Vi de Falset.
La Fira va ser un dels primers esdeveniments del panorama vitivinícola en veure’s afectat per la crisi de la Covid-19, però davant l’adversitat, l’organització va decidir tirar-la endavant en un exercici contrarellotge d’adaptació a la nova situació, convertint la cita en una trobada digital, amb un format atractiu d’actes i tastos a través de les xarxes socials al llarg de tot un cap de setmana, que va ser molt ben rebut pels fidels seguidors de la Fira.
En aquest escenari, la DO Montsant va apostar per organitzar un interessant tast a tres bandes de la mà de tres grans professionals: Francesc Mauri, geòleg i presentador de TV3; Ramon Francàs, periodista i sommelier; i Toni Bru, responsable del restaurant El Celler de l’Aspic. Tots tres van saber transmetre als seguidors com veuen ells la DO Montsant en un passeig a través dels seus vins.
Però la promoció no ha passat només per l’increment de la presència digital. També el treball conjunt ha tingut un protagonisme especial enguany de la mà de la resta de consells reguladors vinícoles catalans que, en un acte de responsabilitat, i amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i INCAVI, van decidir unir esforços per tirar endavant una campanya de promoció i divulgació del vi català amb DO pionera en el sector: Gaudeix del que és bo. La rebuda ha estat molt bona per part del consumidor, en un any que, a més, el vi català amb DO ha aconseguit continuar pujant unes dècimes en el rànquing de preferències del consumidor a Catalunya.
Definir què és un Vi Montsant
Les feines de coneixement de la DO Montsant han seguit també el seu curs al llarg de l’any. Aconseguir establir unes línies mestres que serveixin per definir què és un vi Montsant és un dels principals objectius del Consell Regulador.
Pilar Just, presidenta de la DO Montsant, parla d’una “feinada ingent” per aconseguir-ho, i és que l’objectiu és prou ambiciós: “Quan es va redactar el nostre plec, es va fer basant-se en els plecs d’altres DO. Ara treballem per modificar-lo a partir de tot el conjunt d’estudis de coneixement que portem a terme, així com mitjançant la formació del nostre propi panell de tast, que ens ajudarà a aprofundir en el coneixement del tast dels vins Montsant”, afirma la presidenta.
En aquest camí hi ha dos aspectes que són fonamentals a l’hora d’assentar les bases per a un futur amb garanties: el respecte per l’origen i el rigor en la feina. Per enfrontar-se a la renovació del plec de condicions és imprescindible conèixer-se amb tanta profunditat com sigui possible. L’origen de tot ve marcat pel paisatge, pel territori on creix la vinya. I, en el cas de la DO Montsant, aquest origen el marquen les varietats històriques de la comarca, com són les garnatxes i carinyenes. Per això, des de la DO tenen clar que el futur passa per marcar la diferència apostant per la tradició.
I tan important com l’autoconeixement és el rigor en la feina. Rigor que demana continuar millorant la traçabilitat del producte mitjançant els controls a la vinya i als cellers, així com als processos d’etiquetatge dels vins, de manera que el consumidor, a l’hora de comprar un vi Montsant, compti amb totes les garanties de qualitat i origen d’aquell vi. Un exercici de transparència que és més que necessari en un escenari de gran competència com és el mercat del vi.