Tendències en xarxes socials durant el 2021

Ara que hem deixat enrere el 2020 és moment de fer balanç i també de pensar en què ens depararà el 2021. El 2020 ha estat marcat pel coronavirus, que va accelerar els problemes, les idees i les iniciatives que estaven en procés, que segurament no haguessin succeït tan ràpid sense la crisi.

Hubspot i Talkwalker han elaborat recentment un informe amb les tendències de 2021 en xarxes socials:

1) L’impacte de les audiències amb consciència social. Aquesta és la tendència principal, segons els resultats de les seves enquestes. Durant el 2020 va quedar clar com les noves generacions (i la futura generació alfa), que tenen consciència social, van tenir un impacte en les marques, la política i la societat en el seu conjunt. Les empreses hauran d’abordar més els temes com la salut mental, la inclusió i la justícia social, o s’enfrontaran a la possibilitat de tornar-se irrellevants o fins i tot obsoletes en 2021.

2) L’increment de la desinformació digital. La crisi de salut de la COVID-19 ha portat el tema de la desinformació a un primer pla. La societat s’enfronta a un futur incert i aquesta incertesa ha creat un formiguer de desinformació, amb històries falses que porten a decisions que canvien vides. S’espera que 2021 sigui l’any en què les marques i els canals de xarxes socials s’enfoquin a destacar la veritat i silenciar les “notícies falses”.

3) Els gegants de les xarxes socials s’adapten a la nova normalitat. Moltes vegades en les anàlisis de les tendències de les xarxes socials, hi ha persones que juren que una plataforma està morint o que una altra la reemplaçarà. No obstant això, segons afirmen a l’informe, preveuen que les plataformes de xarxes socials dominants d’avui seran igualment significatives en 2021 i en els anys següents. Segurament comptaran amb noves característiques i s’adaptaran a les tendències a la seva pròpia manera, però és poc probable que la seva importància disminueixi en els propers anys.

4) Màrqueting de vella escola per a un nou mercat. Algunes tendències van i vénen de la nit al dia. Algunes circulen i tornen a la consciència social de tant en tant. El mateix passa amb les tàctiques de màrqueting: algunes que vam veure anteriorment poden desaparèixer sobtadament, sobretot en temps d’incertesa, quan els professionals de les comunicacions tornen als mètodes provats en lloc de generar idees disruptives. En 2021 veurem un augment en el màrqueting de la vella escola, en el qual les marques tornaran a formes més senzilles d’atraure els consumidors.

5) Gaming en xarxes socials = gaming social. A mesura que el confinament per COVID-19 s’afermava, la gent va recórrer als videojocs com una altra forma de distracció. Dins i al voltant dels jocs han sorgit fòrums i grups que han creat comunitats senceres dedicades a les diverses bases de fans. Els jugadors es beneficien dels jocs i desenvolupen habilitats que poden ser valuoses en el món real, així que aquest any veurem que les marques se centraran més en aquestes comunitats, el que dissiparà l’estigma associat amb els videojocs.

6) Màrqueting conversacional. El màrqueting és bidireccional. Les marques ja no poden cridar els seus missatges al buit i esperar resultats. Ara es tracta d’entaular converses i crear connexions; és a dir, parlar amb els consumidors per construir relacions i generar vendes. La pandèmia ha posat aquesta idea en primer pla. Les vendes ja no són la prioritat principal per als clients. Ara són la informació, la interacció i els problemes socials els que impulsen l’engagement i la retenció futura. Connectar-se amb aquestes idees serà clau en 2021.

7) Màrqueting de nostàlgia. És fàcil mirar enrere, al 2019, i pensar de quantes maneres va ser millor. La tendència a fer associacions positives amb els vells bons temps ajuda a intensificar les nostres emocions d’ara. L’atractiu del màrqueting de nostàlgia és evident, ja que connecta fortes emocions positives amb la teva marca i li afegeix un toc sentimental. Per tant, acostuma a ser més freqüent en temps d’incertesa i recessió econòmica, perquè és quan els consumidors busquen refugiar-se en temps més feliços i distreure’s de la situació actual.

8) Els memes com a mitjà. Oblida’t dels emojis. Elimina els GIFs dels teus arxius. Els memes són la nova forma de comunicar-se i s’estan difonent per Internet com una forma divertida d’involucrar les diferents comunitats. No obstant això, no tots són positius. Com qualsevol tipus de mitjà de comunicació, es poden fer servir per manipular les idees del públic o per normalitzar comportaments extrems, com els organismes externs que interfereixen amb les eleccions o altres esdeveniments importants.

9) Les 4 claus del contingut durant la COVID-19. Tot i que la pandèmia s’elimini el 2021, les repercussions se seguiran sentint en els propers anys. Les seqüeles de la COVID-19 probablement persistiran i serà difícil que els consumidors s’oblidin de la malaltia. Les marques han d’adaptar les seves comunicacions amb això en ment. L’ambient del 2021 es definirà per les 4 claus del contingut creat durant la COVID-19: Comunitat, Sense contacte, Higiene i Compassió.

10) Els remixes són el nou CGU (contingut generat per l’usuari). El contingut generat per l’usuari no és res de nou, però la forma en què es crea, obté i comparteix és actual. Els remixes o remescles de contingut van en augment gràcies a aplicacions com TikTok o Instagram Reels. Remesclar és l’art de prendre formats, plantilles o idees existents i recrear-los per expressar la personalitat o les idees pròpies de cada usuari. S’espera que el 2021 porti encara més oportunitats per fer remixes i que les marques interactuïn amb noves audiències creant contingut que destaqui entre la multitud.

Per tenir èxit en 2021, els consumidors han de ser el centre de l’estratègia de màrqueting. L’expressió “el consumidor mana” pot ser un clixé, però ara és més rellevant que abans. Les marques que comprenguin bé als seus consumidors, les seves motivacions, necessitats i converses, i actuïn de forma decisiva d’acord a aquesta informació, seran les que sobrevisquin a la turbulència que s’acosta. Ara és el moment d’escoltar la veu dels clients i convertir-la en un èxit de marca per 2021.