Nous hàbits de consum i mercat per a un món més enllà de la COVID-19
Si fa uns dies us parlàvem de les tendències en xarxes socials durant el 2021, avui volem fer referència al nou informe realitzat per la consultora de disseny estratègic Zorraquino sobre els nous hàbits de consum i mercat per a un món més enllà de la COVID-19.
Les noves tendències són:
1) Anhel d’una vida més reposada. Les persones cada vegada busquem més una existència reposada i reflexiva, prioritzant també les activitats quotidianes, que abans passaven desapercebudes.
2) Replantejant les possibilitats de la llar. Allunyament de les ciutats, augment del teletreball, recreació de gimnasos a casa… Es busquen espais versàtils per realitzar diferents tasques en funció de l’hora del dia.
3) L’experiència de client, sense el client. La crisi del coronavirus (reducció d’aforaments, distàncies de seguretat, etc.) augmenta la creixent tendència de comprar per Internet. Algunes solucions a aquesta situació són les etiquetes escanejables, els sistemes de check-out sense cues ni caixes, els processos take-away… Estem, pràcticament, davant l’experiència de compra sense client.
4) Ressorgeix la cultura de la reparació. La tendència actual es basa en substituir immediatament un producte danyat. La crisi derivada de la COVID-19 minvarà la capacitat de consum de la població i gran part de la ciutadania podria reivindicar una major durabilitat dels objectes.
5) Parada del sector de l’oci. L’aturada de l’oci durant el confinament ha modificat els hàbits d’entreteniment: plataformes de streaming en comptes d’anar al cinema, comandes take-away en lloc d’anar a restaurants, exercici a casa que no pas anar al gimnàs…
6) Glamour més enllà de la boutique. El sector del luxe s’ha basat durant anys en premisses com “l’assessorament especialitzat només es pot dur a terme a la botiga”. Aquestes creences s’estan desterrant a poc a poc.
7) La salut mental en crisi després de la pandèmia. Moltes de les repercussions sobre la salut mental estan encara per veure, el que sí està clar és que els quadres generals d’ansietat i depressió estan augmentant.
8) Pel món, amb l’ordinador a coll. La tendència de “treballar des de qualsevol lloc” s’ha accelerat considerablement. Empleats i autònoms es cansen de treballar des de casa per la falta de separació entre la vida professional i privada.
9) De les paraules als fets. Les empreses treballen cada cop l’activisme de marca, posicionant-se sobre qüestions socials, mediambientals o polítiques. És una tendència que respon als canvis en el comportament d’un consumidor implicat, amb consciència global i que pren les preocupacions socials com a pròpies.
10) Les relacions no tornaran a ser iguals. La pandèmia està afectant les relacions d’amor, les cites, el sexe i les relacions familiars. El confinament, el teletreball, les mascaretes o la distància social no ajuden a enfortir les relacions. Aquestes circumstàncies exerceixen pressió en les parelles, famílies, companys i amics, que lluiten per sobreviure a la transició cap a la nova normalitat.