Dia Mundial dels Drets del Consumidor, un dia per recordar la importància del consum responsable i sostenible.
Cada 15 de març se celebra el Dia Mundial dels Drets del Consumidor. Tal com recull Oxfam Intermón, aquesta celebració va néixer el 15 de març de 1962, quan el president americà John F. Kennedy va pronunciar un discurs on per primera vegada s’oferia una visió que posava els consumidors en el centre de la qüestió, considerant-los un element clau en el procés productiu. La seva famosa frase “Consumers by definition, include us all” (consumidors, per definició, ens inclou a tots) va servir com a precedent i va assentar les bases per començar a treballar de manera més formal sobre alguns dels principis i drets dels consumidors.
No obstant, no va ser fins al 15 de març de 1983 quan es va celebrar per primera vegada aquest dia i dos anys més tard, el 1985, l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU), va aprovar una sèrie de directrius per garantir la protecció dels consumidors i animar als governs a establir les seves prioritats per la garantia d’aquests.
Pel dret a tenir un mercat just, segur i sostenible per a tots, amb aquest dia també es busca generar consciència sobre la importància d’un consum responsable i racional, en la línia de l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 12 que figura en l’Agenda 2030 el qual defensa la “producció i consum responsables” i fer un “ús eficient dels recursos naturals”, així com fomentar una gestió ecològica dels recursos.
La idea és que els consumidors adoptin un rol protagonista per defensar els seus drets i alhora poder exigir productes de qualitat, que no danyin la seva salut, ni molt menys el medi ambient. Es tracta d’un dret que ens beneficia a tots, però alhora ens atribueix la responsabilitat de prendre consciència i aprendre a fer un ús racional dels nostres recursos naturals.
Segons xifres proporcionades per la ONU, tan sols un 20% de la població consumeix un 80% dels recursos que hi ha en tot el planeta. En aquest sentit, cal repensar les pautes de consum i mantenir una actitud crítica si volem seguir gaudint a llarg termini un desenvolupament, econòmic, social i ambiental sostenible.