La Denominació d’Origen Protegida Mahón-Menorca presenta els seus formatges a Barcelona
La Denominació d’Origen Protegida Mahón Menorca, en el marc de la seva campanya de promoció, aterra a la ciutat de Barcelona amb la voluntat de donar a conèixer els seus productes.
Durant l’acte, Piedad López, gerent del Consell Regulador D.O.P Mahón-Menorca, ha dirigit un tast guiat de cada un dels 6 tipus de formatge que comprenen la D.O.P, el qual ha anat acompanyat d’un showcooking de la mà del reconegut cuiner Víctor García. El xef ha presentat diferents propostes gastronòmiques on els formatges de Mahón han estat els protagonistes.
Els formatges de Mahón-Menorca, elaborats amb mètodes de tradició mil·lenària, són formatges de pasta premsada, forma paralepipèdica, amb cants i arestes arrodonits, i posseeixen el sabor natural de l’Illa de Menorca, declarada Reserva de Biosfera per la UNESCO.
El Consell Regulador identifica cada peça de formatge amb una contraetiqueta numerada, un cop han superat els controls de qualitat, físics, químics i sensorials, i inclouen les característiques de sabor i aromes típiques. Aquest segell és l’única garantia de l’autenticitat del seu origen.
El formatge de la DOP Mahón Menorca destaca per les seves aportacions nutritives. Conté àcids grassos essencials com el linoleic i linolènic, que són necessaris per a un correcte desenvolupament. És molt important la seva aportació d’elements minerals, principalment de calci, magnesi i fòsfor. També aporta vitamines com ara les vitamines A i B, i és ric en proteïnes d’alt valor biològic de molt fàcil digestió.
Sobre la D.O.P. Mahón-Menorca
Un total de 104 ramaderies estan inscrites en el Consell Regulador, amb una producció de formatge sota la protecció de la Denominació d’Origen Protegida (61%). En 2021 es van produir 2.966.212 kg de formatge (956.586 peces) i es van comercialitzar 2.377.634 quilos de formatge Mahón-Menorca, que suposen un valor d’uns 15,6 milions d’euros.
Les empreses que comercialitzen formatge Mahón-Menorca D.O.P són actualment 35. En 2021, el 22% del producte es va comercialitzar a Menorca, el 44% a la resta de les balears, el 12% a Catalunya, el 10% a la resta de la Península, i el 12% va ser exportació. Del 12% total de la comercialització a mercats exterior, 130.228 quilos (44%) es van exportar a Estats Units, seguit d’Alemania 52122 quilos (18%) i Polonia 14.933 quilos (5%).