Vi Novell, un vi amb Denominació d’Origen

L’anyada 2020 del Vi Novell ja està al mercat. Els primers vins de l’any van arribar, com mana la tradició, el passat dimecres 11 de novembre per maridar les pròximes setmanes, fins que comencin a sortir els primers vins joves.

Aquest vi, de producció limitada i considerat producte de temporada, es caracteritza per ser un vi afruitat i fresc que recorda al raïm. I, a més de maridar perfectament amb altres productes de temporada o amb derivats del porc, és un vi amb Denominació d’Origen.

La iniciativa per recuperar  el Vi Novell va sorgir fa cinc anys d’un grup de cellers que, sensibles a aquesta tradició tan nostrada, van presentar la proposta a l’INCAVI. Avui dia ja en són 10 els cellers que elaboren Vi Novell arreu del territori català i sota l’empara de diferents denominacions d’origen vinícoles.

Així, sota la Denominació d’Origen Conca de Barberà, la més productiva pel que a Vi Novell es refereix, hi trobem fins a 4 cellers: Celler Carles Andreu, amb el seu Carles Andreu Trepat Novell 2020 Negre; Portell Vins i Caves, amb dues referències, Portell Blanc de Blancs Novell 2020 i Portell Rosat Trepat Novell 2020; Sanstravé -nova incorporació d’enguany- amb el Jove i Roig 2020 Negre; i Vins Petxina, que enguany afegeix una nova referència al seu Garrí Novell, el Garrí Novell Salvatge 2020 Negre.

Sota la Denominació d’Origen Penedès hi trobem 3 cellers elaboradors de Novell: el Celler Cooperatiu La Granada, amb les versions blanc i rosat del seu Vi Novell; Covides, amb el Vi Novell Xarel·lo 2020 Blanc; i Maset, amb el Donzell 2020 Blanc.

La resta de referències les trobem sota les denominacions d’origen Empordà, Montsant i Terra Alta, amb tres vins negres: el Novell del Celler Cooperatiu Espolla (DO Empordà), el Vi Novell del Celler Masroig (DO Montsant), i el Novell de Bot Garnatxa 2020 Negre de Sant Josep Vins, a la DO Terra Alta.

I si la dita Per Sant Martí, mata el porc i enceta el vi serveix per situar l’arribada del Vi Novell en el calendari, una altra dita ens ajudarà a trobar-lo: On hi ha ram hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi. Seguint la tradició, encara hi ha botigues que pengen la seva branca de pi a la porta per indicar que ja ha arribat el Novell. En tot cas, en ser un producte de proximitat, és de fàcil trobada a cellers i botigues de barri.