| |

El paper del sector vitivinícola a Catalunya

El sector vitivinícola a Catalunya no només suposa una font d’ingressos, es tracta d’un pilar bàsic de la nostra economia, cultura i estil de vida. L’atribut cultural contribueix a la diferenciació en l’àmbit dels serveis, afegint elements d’història, cultura i tradició.

La importància del sector en tots els seus àmbits ha quedat reflectida en l’estudi sobre “La importància econòmica i social del sector vitivinícola” presentat el passat 5 d’abril per la Interprofesional del Vino de España i Analistas Financieros Internacionales, en el marc de la Barcelona Wine Week.

El document reflecteix algunes dades de rellevància, que “descobreixen la transcendència econòmica del sector vitivinícola dins de l’economia catalana amb una aportació de l’1,6% al Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya, i un Valor Afegit Brut (VAB) superior als 3.630 milions d’euros anuals”, com ha exposat Villafranca.

L’activitat vitivinícola també contribueix a la fixació de població al territori, ha destacat el president de la OIVE, “el que és clau pel manteniment de les zones rurals de Catalunya, de fet, més del 50% dels municipis de la comunitat compten amb vinyes i són precisament aquests els que han registrat majors creixements de població en els últims anys”.

En termes de volum, Catalunya compta amb més de 56.089 hectàrees de vinyes, el que representa al voltant del 6% del total nacional. Els atributs d’enfortiment cultural i atributs diferencials de productes i serveis també es traslladen a la capacitat de les empreses que operen en aquest àmbit d’activitat per modernitzar-se i adaptar-se a les noves tendències de mercat. En aquest cas, Catalunya destaca per ser la segona comunitat autònoma amb més superfície destinada a producció ecològica i la comunitat autònoma líder quant a nombre d’embotelladores de producció ecològiques.

 

L’enoturisme com a font de diversificació de l’oferta turística.

 

L’enoturisme a Catalunya és molt més que tastar els seus vins. L’enoturisme engloba tota una experiència que posa en valor i reforça els atributs locals, donant a conèixer, no sols la riquesa vitivinícola, sinó també la cultura i la gastronomia catalana.

Per la seva part, Diego Vizcaíno, d’AFI, va fer referència a l’enoturisme com a “element de diversificació de l’oferta turística i de serveis culturals catalans”. Si bé és cert, l’enoturisme atreu a turistes en altres parts del territori, fora de la ciutat de Barcelona, principal hub turístic.

Catalunya rep més de 400.000 enoturistes a l’any, situant-se com la quarta comunitat autònoma amb major nombre de visitants de cellers, per darrere d’Andalusia, Castella i Lleó i Aragó. Malgrat que aquestes xifres s’hagin vist impactades per la pandèmia sí que marca una tendència i una manera de diferenciar el producte turístic amb una aportació de valor diferent.

L’oferta d’activitats recreatives i culturals lligades al món del vi és molt àmplia, incloent des de les més de 300 cellers oberts al públic, així com diversos museus dedicats al vi (Castell del Vi, Vinseum, Centre d’Interpretació del Cava, etc.) i nombroses fires i festes del vi (Fira del Vi DO Tarragona, Festa Del Vi de Lleida, Cavatast, etc.) per tot el territori català.