Canvis en la nostra vida social online i hàbits de compra
Nielsen, companyia d’anàlisi de dades que desenvolupa contínuament noves maneres de respondre a les preguntes més importants dels mitjans i de la publicitat; i Dynata, proveïdor de dades líder del mercat que compta amb membres que faciliten la seva opinió de manera voluntària a través d’enquestes; han elaborat un informe anomenat “Digital Consumer Survey 2020” on analitzen l’impacte que han tingut les xarxes socials i els influencers durant aquest any de pandèmia.
La primera conclusió que s’extreu de l’informe és que a Espanya dediquem pràcticament la meitat de les hores d’una setmana connectats a Internet. És a dir, el 45% de la nostra setmana (74 hores) fem servir algun dels dispositius electrònics amb connexió a Internet, com poden ser l’ordinador, l’smarthone, la tauleta, la Smart TV o els altaveus intel·ligents. De fet, aquests dos últims van guanyar protagonisme l’any 2020, en comparació a l’any anterior.
Entrem en detalls: el 95% dels espanyols fa servir l’smartphone a diari. De fet, entre els joves de 16-20 anys aquesta xifra s’incrementa fins a arribar al 100%. En el cas de l’ordinador, un 75% en fa un ús diari i són els homes qui el fan servir més que les dones. És més, en dones de més e 40 anys l’ús diari baixa a menys del 70%.
Si passem ara a analitzar la Smart TV, ens trobem que un 38% d’espanyols la fan servir diàriament, sobretot entre persones de 30 a 39 anys. El seu ús es concentra en aquelles persones amb un major poder adquisitiu. Per últim, l’altaveu intel·ligent el fan servir un 16% dels usuaris, sobretot homes d’entre 30 a 39 anys. L’informe també assegura que el 82% dels espanyols enquestats han augmentat l’ús de la tecnologia a les seves activitats diàries.
Però… per a què els fem servir? L’smartphone s’utilitza principalment per revisar les xarxes socials, cercar informació, revisar correus electrònics, fer videotrucades, llegir notícies i comprar per Internet. L’ordinador és l’eina que fem servir per cercar informació, revisar correus electrònics i comprar per Internet, però en fem menys ús que el mòbil.
La tauleta es fa servir principalment per jugar, encara que també li donem altres usos com cercar informació o veure pel·lícules i series. L’altaveu intel·ligent, evidentment, l’utilitzem principalment per escoltar música i podcasts, tot i que els espanyols també el fem servir en ocasions puntuals per buscar informació. Per últim, la Smart TV es fa servir per veure pel·lícules i series, però augmenta el seu ús per a veure videoclips o escoltar música.
L’streaming, opció més utilitzada per a veure continguts de vídeo
El 74% dels espanyols utilitzen plataformes de streaming per subscripció. Es dediquen unes 28 hores de mitjana a la setmana, sobretot a partir de les 22h. Quan? El 53% entre setmana i un 47% els caps de setmana. Per altra banda, tenim YouTube, amb unes 17 hores de mitjana d’ús i principalment entre les 18h i les 22h. Un 74% prefereix veure vídeos en aquesta plataforma entre setmana. Per últim, un 55% dedica 21 hores de mitjana a veure continguts de la televisió tradicional, també de 18h a 22h.
Xarxes socials i influencers
La xarxa social més popular actualment és Instagram, amb una mitjana de 3,6 hores setmanals d’ús per part dels usuaris. Són les dones qui més la fan servir i, més concretament, les joves de 16-20 (en aquest cas la mitjana puja a 7,3 hores setmanals). En segona posició està Facebook amb 3 hores de mitjana. Se’n fa un ús equitatiu d’homes i dones i els joves són els que menys temps hi dediquen. Li segueixen de prop Twitter (2,5 hores) i TikTok (2,1 hores). En el primer cas són els joves d’entre 21-29 anys qui més hores hi passen i, en el cas de TikTok, l’ús es concentra en menors de 30 anys.
Quin tipus de contingut busquem a les xarxes socials? A Instagram principalment per connectar amb familiars i amics (62%), tot i que també destaca el dedicar temps a seguir continguts dels influencers (36%) i de moda (27%). En el cas de Facebook, els continguts principals són els que tenen a veure amb família i amics (69%). Finalment, en el cas de Twitter és un ús principalment per conèixer l’actualitat 32%) i a TikTok per seguir a influencers (18%).
Descubrim online: marques, productes i serveis
L’informe demostra que augmenta la importància de la publicitat als mitjans online perquè un 57% descobreix noves marques i/o productes a través de cercadors web, influencers, pàgines web de les marques, anuncis o xarxes socials. A través dels mitjans tradicionals, com anuncis de televisió, recomanacions de tercers o altres mitjans, només un 43% en descobreix noves marques.
Què valorem de la compra física i online? En el primer cas, veure i tocar els productes (61%), emprovar-se els productes (45%) i tenir una millor experiència de compra (41%). En el cas de les compres online: estalviar temps (66%), enviaments gratuïts (47%) i accés 24/7 (45%).